HMEROLOGIO

From ScoutWiki, For Everyone, Everywhere involved with Scouting and Guiding...
Revision as of 18:32, 21 December 2009 by Stefos (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Οκτώβριος 1999 Συγκεντρώσεις Ομάδας με αρχικό χώρο στο Θέατρο Ν.Ερυθραίας

1 Δεκεμβρίου 1999 Αναγνωρίζεται η λειτουργία του 1ου Συστήματος από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Ιανουάριος 2000 κατασκευή πάγκων από τα παιδιά

12 Μαρτίου 2000 Προετοιμασία αετού γίγαντα 13 Μαρτίου 2000 Πέταγμα αετού γίγαντα 25 Μαρτίου 2000 Συμμετοχή στην Παρέλαση 20 Απριλίου 2000 η Δημαρχιακή Επιτροπή Νέας Ερυθραίας αποφάσισε την επισκευή του κτίσματος του γηπέδου οδού Περγάμου με προϋπολογισμό Δραχμές 3.000.000.

Κατασκήνωση Ομάδας στον Σχίνο 29, 30 και 31 Ιουλίου 2000 Η διαδρομή Νέα Ερυθραία – Μέγαρα – Αλεποχώρι – Σχίνος κράτησε 2 ώρες, επειδή τα αυτοκίνητα ήταν βαρειά φορτωμένα και οι οδηγοί προσεκτικοί.

Το πρώτο βράδυ, αφού φάγαμε, μάθαμε ότι ο ήρεμος κόλπος των Αλκυονίδων που κατασκηνώνουμε δεν ήταν πάντα έτσι. Ο Κουάλαγκ Λίγκ, ναύαρχος του Κινέζου Αυτοκράτορα, όταν απέτυχε να πιάσει κάποιους πειρατές, αντί να περιμένει την τιμωρία του, έφυγε όσο πιό μακρυά μπορούσε. ΄Οπως εμείς λέμε «στην Κίνα» κι αυτός ήρθε με το καράβι του στην Ελλάδα και κατάφυγε στην τότε ερημική παραλία του Σχίνου, μέχρι να περάσει ο θυμός του Αυτοκράτορα. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κρατήσει μερικές παραδόσεις. Μιά από αυτές είναι το παιχνίδι του Βούδα, που παίξαμε. Οι παίκτες πάντως ήταν τόσο προσεκτικοί, που μάλλον το παιχνίδι του κάβουρα έπρεπε να ονομαστεί. Λίγη τόλμη, βρε παιδιά !

Η καρμπονάρα άρεσε πολύ σε όλους.

Πρωϊνός αλευροπόλεμος. Πόλεμος με τέτοιο μένος που κόντεψαν να σκοτωθούν στ’α αλήθεια. Θέλετε να γίνετε πολυπουρακιούχος ; Αυθόρμητος διαγωνισμός ταχύτητας κόμπων. Μετά, κάθε γνώστης ανέλαβε ως Μέντορας να διδάξει κάποιον καινούργιο. Παιχνίδι Θησαυρού με έπαθλο κόκα-κόλα. Δεν ήξερε κανείς αυτά που ζητούσε το παιχνίδι, αλλά τελικά κόκα-κόλα ήπιαν όλοι!

Το τελευταίο βράδυ έγινε Πυρά, επειδή όμως φυσούσε δυνατός αέρας και περιβαλλόμαστε από πυκνά πεύκα, δεν ανάψαμε φωτιά, αλλά τρείς λάμπες στο κέντρο του κύκλου. Υπήρχε πολύ κέφι και οι φωνές των παιδιών ήταν καλές. Ο Αρχηγός έμεινε … άφωνος και έπαιζε μόνο κιθάρα. Βλέπετε, τόσες μέρες να φωνάζεις και να δίνεις οδηγίες από το πρωϊ ως το βράδυ… Την κιθάρα συνώδευσαν και ντράμς που έμοιαζαν πολύ με καραβάνες. Τραγουδήσαμε το Που πας – Το κέφι σου – Ελληνικός Προσκοπισμός – Σαν το ξένοιαστο πουλί - ΄Υμνος Προσκόπων – Τον ήλιο έχω στην καρδιά …

Επειδή υπήρχε πιθανότητα βροχής, μαζέψαμε τις σκηνές γιά να μην διπλωθούν βρεμένες και μουχλιάσουν. Κοιμηθήκαμε όλοι στον χτιστό Ξενώνα του κατασκηνωτικού χώρου της «Υπαιθρίου Ζωής».

Αρχηγός : Ιωσηφίδης Γιάννης Επιτελείο : Καριώτη-Ιωσηφίδη ΄Αννα, Αλευράς Στέφος Κατασκηνωτές : Νούσης Κώστας, Πετρόπουλος Κωνσταντίνος, Νούσης Γιώργος, Τσουκαλαδάκης Μιχάλης, Μαζελάρης Αντώνης, Γουρουνάς Βαγγέλης, Ραγκούσης Ηλίας, Ιωσηφίδου Σοφία, Αλευράς Παύλος (3 ετών) .


19 Σεπτεμβρίου 2000 Η Νέα Λέσχη είναι σχεδόν έτοιμη .

Οκτώβριος 2000 Εκδρομή στην Πεντέλη με μπριτζόλες στην θράκα, κλπ

3 Δεκεμβρίου 2000 Μαγείρεμα σε αυλή Λέσχης Περγάμου

28 Δεκεμβρίου 2000 Πάρτυ στην Λέσχη, ΄Αγιος Βασίλης

14 Φεβρουαρίου 2001 Πίττα στην Λέσχη


Διήμερη εκδρομή Περιφέρειας Προσκόπων Ανατολικής Αττικής Πάρνηθα, 5 και 6 Μαϊου 2001


Κατασκήνωση Λυκοπούλων στο Σούνιο 6 έως 9 Ιουλίου 2001

Το θέμα της Κατασκήνωσης είναι οι Θεοί του Ολύμπου. Συμμετοχή Δραχμές 20.000 ανά παιδί. Πρόγραμμα : Παρασκευή 6/7/01 Αναχώρηση στις 8 από την Λέσχη Μέσα στο πούλμαν παιχνίδια γνωριμίας. 11 άφιξη στο Σούνιο, υποδοχή από την αρχαιολογική υπηρεσία, εισαγωγή των παιδιών στο θέμα. Φαγητό, ήσυχη ώρα. 17.45 Παιχνίδι : Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη των Αλιέων κάθε ομάδα βρίσκει κομμάτια από ένα αγγείο που αντιστοιχεί στο χρώμα της. Στην κατασκήνωση τα κολλάνε πάνω σε γύψινη βάση. Κάθε αγγείο έχει κι ένα μήνυμα – προορισμό ( 4 σημεία του ορίζοντα/προσανατολισμός/ανεμολόγιο ). Εκεί βρίσκουν το λιβάνι,μέσα σε μπάλλες από κερί με ένα σύμβολο του Ποσειδώνα. Επιστρέφουν στην κατασκήνωση, τοποθετούν το λιβάνι μέσα στο αγγείο. Κατά την πυρά έναρξης τοποθετούμε τα 4 αγγεία στα 4 σημεία του ορίζοντα, γύρω στην πυρά. 22.00 Πυρά. Μέσα από την θάλασσα αναδύεται ο Ποσειδώνας. Δείχνει με την τρίαινα ένα σημείο που «πιάνει» φωτιά. Από κάτω είνα κρυμμένο ένα αγγείο, μέσα βρίσκουμε πάπυρο με το θέμα της επόμενης μέρας «Δύναμη». Σάββατο 7/7/01

Πρόγραμμα Πυράς : Στην φωτιά μας, Αράμ σαμ σαμ, Εκεί που πας, 1ο Σκέτς, Μ-Π-Ρ-Α-Β-Ο, Στην κορφή, Μπου-γκα-λου, 2ο Σκέτς, Στα ξάρτια ψηλά, Γίδα, 3ο Σκέτς, Ιππικό, Μάγος (από επιτελείο). Μετά τα σκέτς, επιβραβεύσεις.

Αρχηγός : Ιωσηφίδης Γιάννης Επιτελείο : Καριώτη-Ιωσηφίδη ΄Αννα, Αγουρίδας Νάσος, Νούσης Κώστας, Μαζελάρης Αντώνης. Κατασκηνωτές : Δημητρόπουλος Παναγιώτης, Μελισσάρης Θανάσης, Μυστιλόγλου Αναστασία, Τσιρίγκα ΄Ολγα, Τσιρίγκας Βαγγέλης, Χελιώτη Αντιγόνη, Χελιώτης Αλέξανδρος. Μαζί μας κατασκήνωσε το Σμήνος Πουλιών Εκάλης του Σώματος Οδηγών, με επιτελείο την Γκόνου Μυρτώ, Παγκουλάκη Πόπη, Χριστοπούλου Σύλβια, Τσακμάκη Αγγελική.


Κατασκήνωση Ανιχνευτών στην Σκύρο 27, έως 31 Ιουλίου 2001

27 Ιουλίου 2001 ΄Αφιξη στην Σκύρο, μπάνιο στον Κάβο. Το απόγευμα, συμμετοχή στο πανηγύρι. Διανυκτέρευση στο Δημοτικό Σχολείο Σκύρου. 28 Ιουλίου Φαγητά, Καστρομονάστηρα. Το απόγευμα, μπάνιο στο Πεύκο. 29 Ιουλίου Κόχυλας 30 Ιουλίου Εργαστήριο ξυλογλυπτικής. Λαογραφικό Μουσείο. Το απόγευμα, έξοδος στο χωριό. 31 Ιουλίου Σπηλιές. Το απόγευμα, βυζαντινό Φρούριο. 1 Αυγούστου επιστροφή στην Αθήνα.

Αρχηγός : Ιωσηφίδης Γιάννης Επιτελείο : Καριώτη-Ιωσηφίδη ΄Αννα Κατασκηνωτές : Ζιάκα Μαρίνα, Καλλίστου Νάντια, Μαζελάρης Αντώνης, Νούσης Γιώργος, Νούσης Κώστας, Τσουκαλαδάκης Μιχάλης, Ψυλλάκη ΄Ελσα .

24 Αυγούστου 2001 Αρχή Μεγάλου Ιστού σε αυλή λέσχης Περγάμου.

Σεπτέμβριος 2001 Ποδηλατικοί Αγώνες Δήμου Νέας Ερυθραίας

20 Δεκεμβρίου 2001 Επέτειος γάμου Γιάννη και ΄Αννας Ιωσηφίδη στην λέσχη .

2001 Χειμερινή εκδρομή στην Δίρφυ 22 - 24 Δεκεμβρίου


Αρχηγός : Ιωσηφίδης Γιάννης Επιτελείο : Κατασκηνωτές : Αστεριάδου ΄Ελλη, Ζιάκα Μαρίνα, Καλλίστου Νάντια, Μαζελάρης Αντώνης, Νούσης Γιώργος, Νούσης Κώστας, Τσουκαλαδάκης Μιχάλης, Χαρίση Φιλιώ, Ψυλλάκη ΄Ελσα .

Κατασκήνωση  Ανιχνευτών στην  Ροδόπη   

29 Ιουλίου, έως 13 Αυγούστου 2002 Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Φαράγγι του Φονιά, Φραχτό. 2/8/2002 διανυκτέρευση σε αίθουσα της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Ξάνθης. 3 και 4 Αυγούστου διανυκτέρευση στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Σταυρούπολης. Αρχηγός : Ιωσηφίδης Γιάννης Επιτελείο : Αγουρίδας Θανάσης, Αστεριάδης Νίκος Κατασκηνωτές : Αδαμόπουλος Νίκος, Αδαμόπουλος Παναγιώτης, Αστεριάδου ΄Ελλη, Γουρουνάς Βαγγέλης, Καλλίστου Νάντια, Μαζελάρης Αντώνης, Μεφαλέ Αθηνά, Νούσης Κώστας, Τσουκαλαδάκης Μιχάλης,

Χειμερινή εκδρομή στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, 26 έως 29 Δεκεμβρίου 2002 Πρόγραμμα εκδρομής : Πέμπτη 26/12/02 5 πμ στην Λέσχη, 6 αναχώρηση με αμάξι, 11 Καρπενήσι, έως 12.15 Εγκατάσταση, έως 12.45 καθαρισμός χώρου. Κατόπιν, ατομικός καθαρισμός και γνωριμία της πόλης έως τις 18.00, οπότε επιστρέφουμε, συνεχίζουμε τον καθαρισμό του χώρου και τρώμε. 20.30 – 21.30 συζήτηση γιά το καλοκαιρινό μας πρόγραμμα, 21.30 Ψυχαγωγία και 22.30 ύπνος. Παρασκευή 27/12/02 6 π.μ εγερτήριο, 6.30 πρωϊνό, 7 αναχώρηση γιά την κορυφή. Επιστροφή, ανάπαυση 90’, μεσημεριανό, τακτοποίηση χώρου. Ενημέρωση γιά το πρόγραμμα προόδου των Ανιχνευτών, προγραμματισμός νέας χρονιάς. Βραδυνό φαγητό, ψυχαγωγία, ύπνος. Σάββατο 28/12/02 7.30 εγερτήριο, πρωϊνό, 8.30 αναχώρηση γιά χιονοδρομικό κέντρο. 14.00 Μεσημεριανό φαγητό, 14.30 αναχώρηση γιά την εκκλησία της Παναγίας. Επιστροφή, φαγητό, ύπανος Κυριακή 29/12/02 9 Εγερτήριο, 9.30 πρωϊνό, 10.30 τακτοποίηση σακκιδίων 11.30 τακτοποίηση και αποκατάσταση χώρου, 12.15 αναχώρηση γιά Αθήνα. Οι διανυκτερεύσεις έγιναν στο Σχολείο του Μεγάλου Χωριού Ευρυτανίας.

2003 Ιανουάριος Πίττα Συστήματος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. 12,13/4/03 Διήμερη στην Πάρνηθα (Καταφύγιο Φλαμπούρι). 26,27/4/03 Διήμερη στην Κυπαρισσία σε χώρο Κατασκήνωσης.

Άμεση επέμβαση σε φωτιά στο Πάρκο Σοφοκλέους 21 Σεπτεμβρίου 2007 Φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα της 29/08/2007, σε πάρκο της οδού Σοφοκλέους, στην Πολιτεία η οποία λόγω της άπνοιας που επικρατούσε, δεν πήρε μεγάλες εκτάσεις. Την εστία εντόπισαν 4 πρόσκοποι, που έκαναν πυρασφάλεια στην περιοχή, ειδοποίησαν την υδροφόρα του Δήμου, την Πυροσβεστική υπηρεσία και τους κατοίκους για τυχόν επέκταση της πυρκαγιάς, απομάκρυναν τα κλαδιά, που υπήρχαν στο πάρκο από κλαδέματα, για να μην αρπάξουν τα δέντρα και με ένα λάστιχο το οποίο πήραν από διπλανό σπίτι, έσβησαν τη φωτιά. Στην περιοχή έσπευσαν, μια υδροφόρα του δήμου Νέας Ερυθραίας, 3 οχήματα της πυροσβεστικής, περιπολικά και 2 οχήματα της ασφάλειας. Στον τόπο του συμβάντος βρέθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας & Περιβάλλοντος κ. Μωράκης ο οποίος συνεχάρη τους προσκόπους, ο κ. Τσαγκάρης καθώς και υπάλληλοι του δήμου. Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν ακόμα άγνωστα ενώ οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας απέκλεισαν από την πρώτη κιόλας στιγμή την πιθανότητα του τσιγάρου. Σε μια μίνι συνέντευξη που μας έδωσε ο 15χρονος πρόσκοπος, μας λέει για τον τρόπο που ενήργησε, το λόγο που κάνει πυρασφάλεια και δεν βρίσκεται για καφέ με τους φίλους του, τα συναισθήματα του για το συμβάν καθώς και τα άμεσα σχέδια του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ν. Ερυθραίας σχετικά με την πυρασφάλεια. Τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδί 15 ετών, να προτιμά να κάνει πυρασφάλεια από το να βρίσκεται με τους φίλους του για καφέ ; -Η σκέψη και μόνο ότι έχουν καεί 2.900.000 στρέμματα δασικής έκτασης, η κοινωνική προσφορά η οποία εκλείπει στις μέρες μας και το μόνο που έχει μείνει είναι αυτό «δε βαριέσαι ρε παιδί μου κάποιος θα βρεθεί να το κάνει και αυτό?» ο λεγόμενος «ωχαδερφισμός» που επικρατεί, με κάνουν να βρίσκομαι τώρα εδώ και όχι σε μια καφετερία ή μπροστά από μια τηλεόραση. Τι είναι αυτό που ένιωσες την ώρα της φωτιάς και αυτό που νιώθεις όταν κάνεις πυρασφάλεια ; -Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να μην πανικοβληθώ για να μπορέσω να βοηθήσω τους βαθμοφόρους μου να σβήσουν την φωτιά ή να μην την αφήσουν να πάρει έκταση. Αυτό που νιώθω όχι μόνο εγώ αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που είμαστε μαζί, στην πυρασφάλεια και στις άλλες δραστηριότητες, είναι ότι τελικά βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι ώστε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, αυτή είναι και η χαρά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πυρκαγιές της Πάρνηθας της Πεντέλης και του Υμητού βρίσκονταν 120 πρόσκοποι ενώ στη Ζαχάρω βρέθηκαν 350 πρόσκοποι και ανιχνευτές. Σε δήλωσή του ο αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Νέας Ερυθραίας μας είπε «στα άμεσα σχέδια μας, σε συνεργασία με το δήμο Ν. Ερυθραίας, είναι η κατασκευή πυροφυλακίου στο λόφο Πατερίτσα καθώς από κεί μπορείς, κατά τους θερινούς μήνες, να εποπτεύεις το δάσος του δήμου μας αλλά έχεις και εικόνα για το τι γίνεται στα δάση των περιοχών: Διονύσου, Πάρνηθας, Υμηττού, Πεντέλης».


Την Κυριακή, 5 / 10 / 2009, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός της Λέσχης, με την ευκαιρία της έναρξης της προσκοπικής περιόδου. Παρόντες και φυσικά πάντα έτοιμοι τα λυκόπουλα, οι πρόσκοποι, οι ανιχνευτές και οι βαθμοφόροι του Συστήματος καθώς και οι γονείς τους που είχαν ετοιμάσει μπουφε με κεράσματα για το καλό της χρονιάς. Την τελετή του αγιασμού τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος κ. Βασιλική Ταμβάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μουστάκη Κατερίνα, Μπιτσάνης Αντώνης και Πετούση Μαρίνα, οι Πρόεδροι των αθλητικών σωματείων κ. Ρηγούτσος Γιώργος από τον Πανερυθραϊκό Α.Σ. και ο κ. Παναγιωτίδης Σταύρος από τον Α.Μ.Ε.Σ. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από άλλα συστήματα της Αττικής.

΄Εκδοση 25/11/2009